הביטוי "האישי הוא הפוליטי" מציע כי נושאים שנראים לגמרי פרטיים ומתרחשים בין כותלי הבית הם למעשה תופעות חברתיות הקשורות למעמדן של נשים ולמיקומן של נשים במבנה החברתי. כך סוגיות של בריאות, גוף, מנהיגות, גיל, וגם מראה ונוכחות במרחב אינן קשורות רק לצרכים ורצונות אישיים אלא גם למעמד ומיקום בתוך ההיררכיה החברתית.
סדרת ההרצאות "נשים במרחב" תאפשר הצצה ראשונית אל ארבע סוגיות עמן מתמודדות נשים בין המרחב האישי לציבורי בתנועה שבין האישי לפוליטי, ותציע שיח בנושאים שפעמים רבות מושתקים ויש קושי לדבר אותם.
ההרצאות יתקיימו במקום לחיבורים בקריית טבעון, מיועדות לקהל הרחב, גברים ונשים כאחד. ההרצאות הן ללא תשלום אולם יש להירשם מראש בגלל מספר מקומות מוגבל.
פירוט ההרצאות בסדרה:
מפגש מס' 1 - "צלחת משלך" - נשים, אוכל והפרעות אכילה
מרצה: ד"ר ענבר באומגרטן - כץ
אוכל הוא גשר לעולמנו הפנימי ולחוויות הראשוניות והבסיסיות של כולנו. מה קורה כאשר רגשות של מתח, כאב, שבר וחסך פוגשים את הצלחת? מתי שינוי בדפוסי האכילה הופך להפרעת אכילה? ואיך כל זה קשור לנשים ולמגדר?
למרות ששיעור הנערים והגברים המאובחנים כסובלים מהפרעות אכילה עולה בשנים האחרונות באופן משמעותי, עדיין מרבית המטופלות המאובחנות בהפרעה הן נערות ונשים והמספרים עולים בכל שנה. אחת הדרכים להתבונן על המרכיב המגדרי של הפרעות אכילה היא לחבר בין ציפיות חברתיות לעיסוק בגוף ובמראה, עידוד התנהגויות של דאגה לזולת והגדרה של החוויה העצמית דרך האחר/ים.
ההרצאה תעסוק בהפרעות האכילה השונות כשפה לביטוי צרכים ומשאלות עמן נפש מנסה להתמודד, בפחד לתפוס מקום פיסי ופסיכולוגי בעולם ובצמצום החוויה העצמית עד כדי "לא צריכה שום דבר" ובחלקי ההרס והפגיעה שיש בהפרעות אכילה עד כדי נזקים בלתי הפיכים ואף מוות.
ד"ר ענבר באומגרטן-כץ היא פסיכולוגית קלינית מדריכה, אחראית קלינית טיפול יום בוגרים במרפאה להפרעות אכילה בביה"ח רמב"ם. ניהול אקדמי (משותף) של התכנית לפסיכותרפיה ביחידה ללימודי המשך ברפואה בטכניון.
מפגש מס' 2 - האם יש סיכוי לראש ממשלה אשה? נשים, מנהיגות וניהול
מרצה: ד"ר חגית שחר- פרירא
עד שנות ה-60 של המאה הקודמת, הכתיבה על מנהיגות וניהול עסקה רק בגברים. היה אז קשה לדמיין אשה יוצאת מהמרחב הפרטי ויושבת (או עומדת) במקום של המנהיג. גם במקורות התרבותיים והדתיים ברוב הפעמים מי שמוביל, סוחף, אומר "אחרי" ויושב בראש השולחן הוא לרוב גבר. ומה קורה היום? האם ב-2021 יש סיכוי לראש ממשלה אשה כאן בישראל? ואם כן איך היא צריכה להיראות ולהתנהג? האם להיות "גבר גבר", האם צריך להיות לה רקע במוסד? בצבא? בתעשיה? האם היא צריכה ללבוש חליפה ומגפיים כבדים או אולי "נעלי גולדה"?
ההרצאה תעסוק בשאלות של ניהול ומנהיגות מזווית מגדרית, תעמיק בחסמים החברתיים והאישיים של התמקמות בתפקידי הובלה ותציע כיוונים לשינוי. נתחקה אחרי מנהיגות בעולם אשר שברו תקרות זכוכית ועומדות בראשות מדינות ונשרטט יחד את הפרופיל האישי והחברתי הנחוץ ליצירת שינוי כאן אצלנו.
ד"ר חגית שחר-פרירא היא יועצת ארגונית ומנחת קבוצות, מרצה וחוקרת בתחומים של מנהיגות מגדר ותהליכי שינוי אישיים ומערכתיים, מקימה ומנהלת של מקום לחיבורים.
מפגש מס' 3 - אז מה אם יש לי שיער לבן? על נשים, נשיות וזקנה
מרצה: אסתי נאמן
הכנה ללידה יש, הכנה להורות יש, הכנה לכניסה לבית הספר יש, הכנה לבר/בת מצווה יש, הכנה לנישואין יש, הכנה לפרישה יש… ומה עם הכנה לזקנה? מי מכין אותנו לזקנה?
האמירה "הגיל הוא רק בראש" נפוצה ומקובלת. האמנם? ההרצאה תפתח צוהר לנושא מושתק אשר רובנו נעדיף לא להיות איתו במגע ולהרחיק ככל שניתן מהשיח ואם אפשר גם מהמראה. נשוחח באומץ על נושאים הקשורים להזדקנות, נשיות, מיניות, תלות והיכולת לקבל עזרה, ונסתכל לזקנה בלבן של השיער.
"ככל שאני מזדקנת
והשנים חולפות
אני שמה לב ששכחתי
אי אלו דברים
שמות אנשים
כמה מילים
זכרונות כאלו ואחרים
מדוע אם כך אינני עצובה?
זו שמחת השכחה
קבלתה המלאה של השכחה
לעת ערב נשמעת
שירת הציקדות."
שיבטה טיו
אסתי נאמן היא עובדת סוציאלית, פסיכוטרפיסטית, מנחת קבוצות, הגיעה לזיקנה, ומזמינה אותנו להתבונן, לשאול שאלות, להתכונן וללמוד.
מפגש מס' 4 - גוף, כאב ורפואה מגדרית
מרצה: פרופ' מיכל גרנות
למי כואב יותר לגברים או לנשים? האם אפשר להתייחס לבעיות בריאות אצל נשים באותו האופן כמו לגברים? עד כמה שונים המנגנונים המעצבים תחושות וכאב בין המינים? מהי רפואה מגדרית ולמה עד שנות ה-90 התייחסו למצבי חולי בקרב גברים ונשים כאילו הם גוף אחד (כלומר, גבר)?
ההרצאה תתמקד בהתבוננות על הייחודיות של תופעת הכאב אצל נשים ותציע ניתוח מפרספקטיבה פיזיולוגית, פסיכולוגית וחברתית של משמעות הכאב ואופן ההתמודדות עמו בקרב נשים. יוצגו דוגמאות של תסמונות כאב ייחודיות לנשים כמו גם ראיית ההבדלים במופע והתנהגות הכאב בין נשים וגברים במצבי כאב אקוטי וכרוני. יונחו על השולחן שאלות מורכבות העוסקות בקשר בין כאב לבין מעמד חברתי ויחסי כוח וסמכות, ובין תפקיד חברתי לחוויית גוף.
פרופ' מיכל גרנות היא מיילדת לשעבר, מרצה באוניברסיטת חיפה וחוקרת תהליכי עיבוד וויסות מוחי של כאב וכן של גורמים המעורבים בהתפתחות ובמופע של תסמונות כאב בקרב נשים, מנחת קבוצות וחברה במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית.
מתי ואיפה יתקיימו ההרצאות?
ההרצאות יתקיימו במקום לחיבורים בקריית טבעון בימי חמישי אחת לחודש בין השעה 19:00-20:30 בתאריכים הבאים:
מפגש מס 1 - "צלחת משלך" - נשים אוכל והפרעות אכילה 11.11.21
מפגש מס' 2 - האם יש סיכוי לראש ממשלה אשה? נשים מנהיגות וניהול 9.12.21
מפגש מס' 3 - אז מה אם יש לך שיער לבן? על נשים נשיות וזקנה 6.1.22
מפגש מס' 4 - גוף, כאב ורפואה מגדרית 3.2.22
ההרצאות ללא תשלום אולם נדרשת הרשמה מוקדמת כאן בקישור.
ההרצאות מיועדת לגברים ונשים כאחד ואתם מוזמנים לשתף ולהזמין אחרים להירשם ולהגיע.
היי, את/ה! תודה שהגעת עד לכאן!
אם מרצה או מעביר/ה תוכן מעניין? מכיר/ה מישהי שכן? מוזמנים ליצור קשר ולקחת חלק בסדרת ההרצאות על נשים, מגדר וחברה במקום לחיבורים. נתראה!
Kommentare